"Тенец"

дружество на художниците - гр.Монтана

"От 11 до 77" - пленер по рисувана керамика

След десетото си юбилейно издание пленерът по рисувана керамика в Монтана вече е международен. Емилиян Попеску от Румъния и Филип Фидановски от Македония се първите участници от чужбина. С тях и с българските творци ще се запознаете тук, където ще представим авторите и някои от творбите им. Останалите можете да видите в изложбите, които ще се открият в 7 български града - Бургас, Велики Преслав, Видин, Добрич, Смолян, Стара Загора. Амбицията ни е следващата година да покажем подбрани творби от пленера "От 11 до 77" и в София и в Скопие. Вярваме, че това ще е крачка към превръщането на пленера в престижно място за творческа изява.

sample image

Да припомним историята му. Въпреки че рисуваната керамика в този край няма богата традиция /само в Берковица е популярно грънчарството като занаят/, наличието на фирма за керамични плочки, провокира идеята на местните художници да се обърнат към нея да спонсорира изявата. Оценявайки оригиналността и креативността на идеята им, както и имиджовия ефект на пленера за фирмата, "Керамик-инвест" АД и "Монт пигмент" ООД и до днес продължава да спонсорира пленера, въпреки смяната на собствеността. Производствените мощности, с които разполага фирмата, съкращават времетраенето на технологичния процес около 25 пъти и дават възможност за създаването на голям брой произведения. Това е причина той да се превърне в една традиционна и атрактивна изява.

За първи път в пленера участваха визуални артисти от 7 различни български града и трима представители на домакините. Те бяха подбрани по 3 критерия: творчески постижения, пол и възраст. Първият критерий е обичаен. Аргументацията за включването на втория е свързана с факта, че по традиция жените трудно пробиват в сферата на изобразителното изкуство. За да се тушира тази негативна тенденция в рамките на пленера, 60% от участниците са жени. Поколенческата конфронтация, типична за артистичните среди, мотивира избора на третия критерии. В пленера се срещат творци от различни поколения - както утвърдени имена, така и млади автори. Обединява ги желанието да експериментират творчески, използвайки тази техника, да съпоставят гледните си точки, за да изградят толерантност и да се преодолеят, провокираните между поколенията проблеми.

Предстои да се обособи и галерия под открито небе в Монтана, където да се аранжират 11 от произведенията на пленера така, че да допринесат за естетизация на градската среда.

Предстои и единадесетото издание на пленера, което, надяваме се ще е по-успешно от това. За да сте информирани, следете новия сайт на проекта http://www.tenec.hit.bg .

Димитър Гоцак - организатор на пленера

ХІІ пленер по рисувана керамика "Монтана - 2006"

sample image

Двадесет и двама художника от 10 града на 4 държави участваха в Пленера по рисувана керамика - Монтана 2006 от 17 до 29 юли 2006 г. Творци от Македония, Сърбия и Румъния проявиха интерес към традиционната творческа среща, която се ползва с популярност сред гилдията в България. Юлияна Гешоска от Скопие, Кристиян Динка от Крайова, Катарина и Олга Джорджевич от Ниш ще се включиха в изявата, организирана от Дружеството на художниците "Тенец". Кристиян Динка и Катарина Джорджевич са утвърдени автори със солидна творческа биография. 39-годишният румънец е преподавател по керамика в Лицея по изкуствата "Марин Сореску" и има зад гърба си 5 самостоятелни изложби, участия в общи художествени изложби в Румъния, Италия, Белгия, Франция. Носител е на Почетна диплома за специални заслуги в преподавателската работа по изобразително изкуство, на Диплом за творческа дейност от Младежкия съюз и Диплом за цялостна творческа дейност в областта на декоративните изкуства - керамика. Катарина Джорджевич е ръководител на Катедрата за изящни изкуства във Факултета по изкуства в Ниш. В кариерата си има 12 самостоятелни и 60 групови изложби на страната и чужбина /България, Канада, Гърция, Иран, Македония, Турция/. Сред отличията й са престижната Първа награда за живопис от 25-та юбилейна изложба на ULUS /Сръбската асоциация за изящни изкуства/ и ULUPUDS /Сръбската асоциация за приложно изкуство и графика/ през 2000-та и Първа награда за рисуване в изложбата "Голо тяло" в галерия "РАМ арт" - Ниш, през 2002 г. Юлияна Гешоска е завършила през 1990 специалност "Живопис и моден дизайн" в Скопие. В момента следва магистратура "Мултимедийно изкуство" в Прищина. Участвала е в 15 общи художествени изложби. Има 3 самостоятелни изложби. 21-годишната третокурсничка от Факултета по изобразително изкуство в Ниш - Олга, е обещаващ млад творец. Тя е спечелила Наградата за графика от VІІ международен конкурс по изобразителни изкуства и музика Такасаки /Япония/ през 2001 г. Удостоена е и с Градска награда за талантливи и перспективни млади хора - Ниш.

Това бе второто международно издание на пленера, който се проведе за дванадесети път. Ежегодно "Керамик инвест" АД осигурява условия и материали за творческа работа на наши художници, а всяка втора година организаторите канят свои колеги от чужбина. Финансирането на пленера бе осигурено от Община Монтана. Сред участниците в тазгодишното издание на пленера бе Йоанна Кемилева - секретар на секция "Керамика" в СБХ - София. Гости на дружество "Тенец" бяха още Даниела Димитрова от Владо Тричков, Емилия Върбанова от Враца, Мария Йонкова от Троян, Огнян Боянов от Лом, Руска Маринова от Берковица.

Участваха и местните художници Виктория Тодорова, Димитър Гоцак, Димитър Илиев, Дончо Планински, Иван Доганов, Рени Петрова, Сиана Миланова, както д-р Крум Бънков и д-р Димитър Минков. За кратко към пленера се присъедини и Никола Цветин /проф. Галилей Симеонов/. Най-малките участници са 17-годишната Белла Антонова от Монтана, която изучава керамика в Италия и Симеон Димитров на 13 години.

Димитър Гоцак - организатор на пленера

ХІІI пленер по рисувана керамика "Монтана - 2007"

sample image

Международният пленер по рисувана керамика се проведе от 16 до 29 юли 2007 г. в гр. Монтана. Двадесет художника от 5 български града, от Загреб - Република Хърватска и от Крайова и Букурещ - Румъния участваха в него. Пленерът се организира от дружество на художниците "Тенец". Това е 13-тото му издание. Събитието се осъществи с подкрепата на Община Монтана и фирма "Керамик Инвест" АД. Сред участниците имаше утвърдени имена като Йоанна Кемилева - секретар на секция "Керамика" към СБХ - София, Нели Пушева - член на контролната комисия на СБХ - София, Цветан Донковски от гр.Троян, Николай Пенков от гр.Монтана. Заедно с тях твориха и младите автори Димитра Йонкова от гр. Троян, Ралица Чавдарова, Белла Антонова и Симеон Димитров. Участва също и Ханибал Салваро - изявен автор от Република Хърватска.

Пленерът завърши с изложба на 29 юли. Тя беше открита в 18 ч. в експозиционна зала "Кутловица" на бул. "Трети март" 64 в гр. Монтана.

Димитър Гоцак - организатор на пленера

ХІV пленер по рисувана керамика "Монтана - 2008"

Четиринадесетото издание на Международният пленер по рисувана керамика събра от 30 юни до 16 юли 2008 г. в Монтана над 20 художници от 6 български града, от Португалия и от Турция. Изложбата с творбите, създадени по време на двете творчески седмици, беше открита на 16 юли в експозиционна зала "Кутловица" в Монтана.

sample image

Сред участниците са изявени творци като акад. Георги Чапкънов - Чапа, Наско Настев, Свилен Блажев - Свика, проф. Франсишку Ларанжу - ректор на Академията за изящни изкуства (FBAUP)в гр. Порту (Португалия ) и професор по живопис. Като представител на тази страна се включи и сънародничката ни Емилия Емилева, която отдавна живее и твори на Пиринейския полуостров. Младите автори Камуран Ак - асистент в Анадолския университет в Ескишехир, и Джaнан Гюрел Aк - преподавателка по керамика във Факултета за изобразителни изкуства в Университета Коджaтепе в Афйон са първите участници в пленера от Турция.

Мирослава Маркова от София, Емилия Върбанова от Враца, Даниела Димитрова от Владо Тричков, Валентин Герасимов от Берковица също се присъедиха към симпозиума в Монтана. Местната гилдия на художниците ще бъде представена от Димитър Гоцак, Димитър Димитров, Дончо Планински, Николай Пенков, д-р Крум Бънков, Рени Петрова, Сиана Миланова, Теодоси Антонов. Най-малкият участник е Симеон Димитров - десетокласник от СХУПИ "Свети Лука" - София. За кратко се включиха и д-р Димитър Минков и Бела Антонова - колежанка по керамика в Италия.

В програмата на пленера бяха включени посещения на Чипровци, Чипровски манастир, Лопушански манастир, галерията, музея и църквите в Монтана и Берковица, творчески срещи с културните дейци от Монтана и региона. Участниците в пленера присъстваха на откриването на самостоятелна изложба на проф.Галилей Симеонов в гр. Белоградчик.

Културния център на Ниш - Сърбия, приюти около 80 творби на 49 автори, участвали във всички издания на Пленера по рисувана керамика в Монтана.

Събитието се осъществи с подкрепата на Община Монтана и Керамик Инвест АД. Спонсорите осигуриха необходимите условия, материали и производствени мощности.

Има заявки за участие в следващите издания на пленера от Сърбия, Италия и Русия.

Пленера беше реализиран със съдействието на Председателя на дружеството - Дончо Планински, Рени Петрова, Сияна Миланова, Валентин Герасимов и Чавдар Антов.

Димитър Гоцак - организатор на пленера