"Тенец"

дружество на художниците - гр.Монтана

Свилен Блажев - Свика

sample image

Роден на 27 септември 1953 г. в Кюстендил.

През 1980 г. завършва стенопис в НХА, София, в класа на проф. Димо Заимов.

От 1981 г. е член на СБХ. В периода от 1980 г. досега е осъществил над 25 самостоятелни изложби в страната и чужбина, като по-важните от тях са в София (галерия "Досев", НХГ, галерия "Руски 6"), Пловдив ("Червеното пони"), Бургас (галерия "Бургас"), Кюстендил, Самоков, както и в Лимасол, Букурещ, Хелзинки, във Виена, Хамбург, Цюрих (1987-2001).

От 1979 г. негови творби участват в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа и САЩ. Негови монументални композиции могат да се видят в Кюстендил и Бобов дол.

Носител е на осем награди за живопис и рисунка на национални изложби. През 1987 г. получава Гран при на Международното триенале на реалистичната живопис. През 1995 г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж. Свилен Блажев е носител на националната награда "Струма" за цялостен принос и постижения в изкуството. Негови картини са притежания на НХГ, СГХГ, музей "Пушкин", колекция "Лудвиг", Ватиканския музей за модерно изкуство, колекция BRDA, Финландия, в Германия, Чехия, Словакия, Македония, Англия.

Най-голямата му изложба бе преди две години в залите на НХГ и имаше ретроспективен характер. Варненци са се срещали с неговите творби в галериите "Артин" (пленера на KFC), "Артея", "Буларт", "Осем", където участваше в сборни изложби, както и в кураторския проект на галерия "Буларт" - "Седем модалности на теофания. Черно. Бяло".